4 gode råd til at komme igennem december, hvis du er i krise eller sorg

December er lig med julearrangementer. Mange af os kan se frem til en tour de force af julefrokoster, juleklip, Luciaoptog og julebanko. Og ikke mindst, nytårsaften. Og alle steder forventes det, at man møder op med pænt tøj og godt humør.

Men for nogle kan december virke helt uoverskuelig. Hvordan skal man nogensinde komme igennem virvaret af arrangementer, hvis man er ramt af sorg eller en anden livskrise? Skal man ødelægge den gode stemning, når alle andre fester og er glade? Skal man lade som om, at alt er i skønneste?

Her er mine 4 bedste råd til at få dig igennem til den 1. januar:

  1. Prioritér dine arrangementer. Tag kun til dem, der er absolut nødvendige, og som dit forældre-/venne-/kollega-hjerte ikke kan bære at melde fra til. Sig på forhånd, at du kun kan være med en time eller to. Kan du alligevel godt holde ud at blive længere, er det kun en bonus.

  2. Lav en exitstrategi. Hvis du under arrangementet pludselig kan mærke, at du ikke er i stand til at blive, kan det være en hjælp, hvis du allerede har overvejet: Hurtigste rute ud af bygningen? Hvad er min undskyldning for at gå? (Her må du gerne stikke en hvid løgn - det handler om selvbeskyttelse). Alene at have lavet en exitstrategi på forhånd kan gøre, at du har nemmere ved at være til stede til firmaets julefrokost. Du har en plan.

  3. Øv dine standardsvar hjemmefra. Skriv evt. svarene ned og tag dem med. En hvid løgn er også ok her, sig fx ‘alt er ok' eller ‘vi har det fint - hvad med jer?’. Hvis du ikke ønsker at lyve, så øv dig på en kort, ikke-beskrivende version af sandheden, så du ikke risikerer at åbne op for al din smerte i en situation, hvor du føler dig i en situation, hvor du føler dig ubeskyttet og sårbar. I det hele taget kan det være en god ide, at du er lidt omhyggelig med, hvem du deler din sorg/krise med. Husk, du er ikke forpligtet til at redegøre for alt det svære, du gennemgår - slet ikke overfor perifere bekendtskaber som du tilfældigt støder på til skolens juleklip.

  4. Hold igen med alkoholen. Store mængder alkohol kan måske umiddelbart virke som en god løsning på en livskrise. Det er det ikke - tro mig. Og tømmermændene slår med dobbelt styrke dagen efter.


Med de allerbedste ønsker om en fredelig december, hvor du passer på dig selv og dit hjerte.